Undagrid is nu ook Startup van het Jaar 2014

Undagrid is nu ook Startup van het Jaar 2014

This article will take you 2 minute(s) to read

Undagrid is donderdag winnaar geworden van de Sprout startup van het jaar 2014 verkiezing. De winnaar wist meer dan iedere andere genomineerde de jury te intrigreren. In de finale won de onderneming van beleggingsplatform Bux, afrekentool Fastr en vergelijkingswebsite zeef.com. Eerder al wonnen ze een belangrijke award als beste Internet of Things- startup in Europa volgens EIT ICT Labs. 

Internet of Things

Undagrid zorgt voor een netwerk waarbinnen zichtbaar is welk product waar staat. Nu gebruiken ze dit bijvoorbeeld op luchthaven Schiphol om te weten welke aanhangwagen waar is gebleven. Normaal gesproken een probleem omdat dit te groot is om via een wifi netwerk te doen en de batterijen te vaak moeten worden opgeladen. Er liggen al uitbreidingsplannen naar onder meer luchthavens Charles de Gaulle en Heathrow.

Uitbreidingsplannen Undagrid

De uitbreidingsplannen waren deel van de reden voor de jury om de startup te laten winnen. “We zijn nieuwsgierig wat er allemaal gaat gebeuren met jullie, maar dat er zulke plannen klaar liggen bewijst jullie bedrijf”, aldus jurylid Thijs Gitmans. “Of hun techniek de nieuwe wereldstandaard zal worden, valt op dit moment nog niet uit te maken. Maar als we zien welke serieuze partijen de startup aan zich weet te binden met een product dat zich in de praktijk bewijst, kunnen we alleen maar ervan uitgaan dat er grote dingen gaan gebeuren met Undagrid.”

Prototype

CEO, Rolf van de Velde: “Het is fenomenaal om als ceo en mede-oprichter mee te mogen maken wat wij als team in de zeven maanden nadat we ons eerste prototype werkend hadden, hebben bereikt. En deze eervolle titel is een geweldig begin van een veelbelovend 2015.”

Verdeeld publiek

De prijs wordt sinds 2011 uitgereikt. Dit jaar is de finale opengesteld voor de top vier van de publieksverkiezingen. Karin Husslage, hoofdredacteur van Sprout,: “Het verschil tussen de nummer 1 en 4 was qua stemmen zo klein (23 stemmen, TdG) dat we niet om de vierde heen konden.”

undagrid sprout
Om te winnen moest Undagrid door verschillende rondes komen. Eerst Startup van de Week worden. Daarna bij een online strijd in de beste vier komen op basis van publieksstemmen tegen de andere weekwinnaars en uiteindelijk in de finale de jury overtuigen met een pitch. 

Pitches

Welke pitch in ieder geval niét in de smaak van de jury viel was afkerende Fastr. Met een grappende verwijzing naar de andere finalisten vertelde oprichter Albin Bronkhorst waarom zijn bedrijf moest winnen en de andere finalisten het bijvoorbeeld niet nodig hadden. Het panel stook niet onder stoelen of banken dat dit gewaardeerd werd.