Utrechtse startup Goboony ‘doet’ Airbnb voor campers

Utrechtse startup Goboony ‘doet’ Airbnb voor campers

This article will take you 2 minute(s) to read

Zo’n idee waarvan je denkt: “Ja, logisch”. Airbnb laat mensen lege kamers en appartementen verhuren die anders ongebruikt zouden blijven. Datzelfde idee is natuurlijk uitstekend toe te passen op andere zaken, zoals campers. Met die gedachte is Goboony.nl gestart. De Utrechtste startup laat particulieren hun campers verhuren aan vakantiegangers.

Airbnb als inspiratie

Als je de site van Goboony bekijkt is direct duidelijk dat Airbnb de inspiratie was voor dit initiatief. Qua indeling en look and feel heeft het camper-portaal veel overeenkomsten met het grote voorbeeld. Goboony steekt dit zelf niet onder stoelen of banken. “Dat dit concept in de huizenmarkt zo’n succes heeft, geeft mij vertrouwen dat meerdere markten hier klaar voor zijn, zoals de camperbranche”, zegt Mark de Vos. Samen met Foppe Mijnlieff heeft hij Goboony opgericht. “Waar je je huis slechts enkele weken in het jaar kunt verhuren, heb je een camper slechts enkele weken in het jaar zelf nodig. Er is veel meer tijd om aan je camper te verdienen.”

Drempels

De startup wil de drempel wegnemen om een camper te huren danwel te verhuren. “Eigenaren zijn terughoudend, omdat ze zich afvragen of ze hun camper ooit nog terugzien en in welke staat. Huurders vinden het lastig om geld naar een vreemde over te maken.” Met Goboony als tussenpartij moet deze drempel verdwenen zijn. De site biedt een doorzoekbare database van campers, actuele beschikbaarheid, geverifieerde verhuurders en beoordelingen van zowel huurders als verhuurders. Ook hoeven huurders en verhuurders niet direct geld naar elkaar over te maken: dat wordt via Goboony geregeld.

goboony-homepage

150 campers

Momenteel staan er zo’n 150 campers op Goboony, waarvan een aantal van verhuurbedrijven zijn. Het moeten er snel meer worden. Volgens de site levert het beschikbaar stellen van een camper gemiddeld ruim € 1.200 per jaar op. Alle voertuigen zijn momenteel nog Nederlands, maar als het aan De Vos en Mijnlieff ligt gaan ze zo snel mogelijk internationaal en is het binnenkort mogelijk om wereldwijd een camper te huren van een particulier.

Ervaren ondernemers

Mark de Vos en Foppe Mijnlieff zijn beide al ondernemer. De Vos adviseert namens De Vliegeniers het MKB, terwijl Mijnlieff business development voor zijn rekening neemt met zijn eigen Mijnlieff@Ventures. De ondernemers kwamen op het idee voor Goboony toen ze elkaar tegen het lijf liepen terwijl ze allebei met een camper door Nieuw-Zeeland aan het reizen waren.

Foto: Goboony, Foppe Mijnlieff (l) en Mark de Vos