Volgens de Nederlandse startup Soverin bestaat gratis e-mail niet

Volgens de Nederlandse startup Soverin bestaat gratis e-mail niet

This article will take you 2 minute(s) to read

E-mailen gratis? Jij bent het product. Soverin is in een zin uit te leggen als ‘een bewust en eerlijk alternatief voor ‘gratis’ e-mail’. We weten dat je meestal jeuk krijgt van platitudes als ‘bewust’ en ‘eerlijk,’ maar het idee achter Soverin is ambitieus en oprecht: het stelt namelijk een hardnekkig probleem aan de kaak dat door de meeste internetgebruikers wordt genegeerd.

Niet privé

Namelijk: de inhoud van je e-mailverkeer is niet privé en beveiligd. Soverin biedt een tegengeluid: een e-mailservice waar gebruikersdata niet wordt (door)verkocht, en een volledige transparantie van het bedrijf zelf in de manier hoe ze met informatie omgaan.

166307-Soverin_1-Home-f248fe-original-1430994299

29 euro per jaar

Mensen die een e-mailaccount bij Soverin registreren (29 euro per jaar) hebben volledige controle over hun eigen mailverkeer en wat er met hun informatie en data gebeurt. Dat maakt van de gebruiker dus echt de eigenaar van het e-mailadres. Dit persoonlijke karakter wordt versterkt door het feit dat Soverin e-mailadressen biedt zoals [email protected] of [email protected]

Gratis? Dan ben jij het product

Betalen voor een e-mailservice in tijden van Gmail en Outlook lijkt overbodig, maar het gebruik van Gmail heeft wel degelijk een prijs. Het adagium luidt immers: is iets gratis, dan ben jij het product. En dat is precies het probleem bij gratis e-maildiensten volgens de oprichters van Soverin. E-mail gaat, net als reguliere post, lang meerdere partijen voordat het in je inbox belandt. Tijdens dit proces heeft iedereen toegang tot de inhoud van je mailtje, aangezien de mailserver niet gebruik maakt van een veilige encryptiesleutel. Het is daarom makkelijk voor derden om ongezien toegang te krijgen tot je e-mailverkeer.

166309-Soverin_2-Home-dce3d5-original-1430994299

Big Google

Nog erger: Gmail zelf scant en leest ook iedere e-mail die je stuurt. Met het analyseren van die mails (en ook je zoekgeschiedenis en andere activiteiten, op YouTube bijvoorbeeld) stelt moederbedrijf Gmail gebruikersprofielen op voor adverteerders. Daar doen ze niet geheimzinnig over, dat staat gewoon in de gebruikersvoorwaarden:

Onze geautomatiseerde systemen analyseren uw inhoud (inclusief e-mails) om voor u relevante productfuncties te leveren, zoals aangepaste zoekresultaten, advertenties op maat en spam- en malwaredetectie. Deze analyse vindt plaats wanneer de inhoud wordt verzonden, ontvangen en opgeslagen.

Garantie persoonlijk blijft

Dan klinkt de ‘eerlijke, bewuste’ karakteromschrijving van Soverin plotseling een stuk minder pretentieus en leeg. Voor 29 euro een persoonlijk e-mailadres, een mailbox van 25GB en de garantie dat je persoonlijke e-mail ook daadwerkelijk persoonlijk blijft – het zijn goede, ambitieuze en belangrijke ideeën in tijd waarin privacy een steeds waardevoller goed wordt.

166360-Soverin_3-Home-5d34c6-original-1430996454

Leave a Reply

*