Waarom zonnepanelen delen de toekomst heeft

Waarom zonnepanelen delen de toekomst heeft

This article will take you 2 minute(s) to read

Wij hadden eerder Zonnepanelendelen al uitgeroepen tot een van de drie heetste groene-energiestartups van Nederland. Met hun eerste klant crowdfundde ZonnepanelenDelen bijna 600.000 euro voor zonnepanelen op het voetbalstadion van FC Groningen, de Euroborg. Vorige maand lanceerden ze officieel hun platform. Ze zijn al druk met nieuwe projecten, te beginnen met bijna 7000 zonnepanelen langs de A16 bij Breda. Oprichter Matthijs Olieman, vorige week genomineerd voor Duurzame Jonge 100, vertelt over hun visie en hun eigen funding.

Wat is het probleem in de markt van ZonnepanelenDelen?

Olieman: “Er is een enorme financieringsbehoefte voor zonne-energieprojecten enerzijds en er zijn veel consumenten die graag zonne-energie willen opwekken maar tegen een aantal problemen aanlopen, anderzijds. Zij hebben bijvoorbeeld geen geschikt of eigen dak of willen binnen een paar jaar weer verhuizen.”

Wat is julle oplossing?

“Iedereen de mogelijkheid geven om eenvoudig en betrouwbaar te investeren in zonne-energie. Dit doen wij via ons crowdfundingplatform voor zonne-energie: ZonnepanelenDelen.”

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

“Zonne-energieprojecten van bijvoorbeeld een coöperatie, gebouweigenaar of school kunnen via ZonnepanelenDelen de benodigde financiering voor hun project ophalen. Deelnemers kunnen bijdragen aan meer duurzame energie in Nederland door mee te investeren en daarmee een mooi rendement van 3-6% per jaar te behalen met weinig risico.”

ZonnepanelenDelen.nl / Samen investeren in zonne-energie. from Zonnepanelendelen on Vimeo.

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Sven Pluut (31), heeft gewerkt als cleantechconsultant bij Altran en als kredietanalist op het hoofdkantoor van de Triodos bank. Ik, Matthijs Olieman (30), richtte 5 jaar geleden een zonne-energie installatiebedrijf op: Toes Solar. Wij beiden werken nu fulltime aan ZonnepanelenDelen.”

ZonnepanelenEuroborg-05

Hoeveel funding heb je tot op heden opgehaald (en van wie)?

“Onze funding bestaat uit een eigen investering, die van familie en een subsidie: totaal 125.000 euro. We zijn nu bezig met het afronden van een grotere financieringsronde.”

Wat hebben jullie nodig aan kennis, kunde en contacten om verder te groeien?

“Zodra de financiering rond is zullen wij een developer aannemen en een marketing expert om ons team te versterken. Op dit moment doen we ook onderzoek naar de Duitse en Engelse markt om in een van deze markten ons model toe te passen. We zijn opzoek naar mensen met een netwerk in deze landen om daar projecten te kunnen starten.”

Ook meedoen aan rubriek Mijlpaal? Neem dan contact op met de redactie.

Have something to say?! Feel free to comment!