Wat moeten we nu eigenlijk vinden van StartupDelta?

Wat moeten we nu eigenlijk vinden van StartupDelta?

This article will take you 3 minute(s) to read

“Een portal waarop iedereen verbonden is in de startupwereld in Nederland.” Dat moet StartupDelta worden volgens geestelijk moeder van het platform-in-wording, VVD Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas. Met de vraag wat er allemaal op dit platform moet komen en hoe dit vorm wordt gegeven trok het team van StartupDelta vorige week door het land. Vandaag gaat de website in ‘public beta’. Wat moeten we nu eigenlijk vinden van StartupDelta?

Startupdelta op bezoek

In twee dagen ging team StartupDelta op bezoek bij zes verschillende startup-steden. Woensdagochtend de eer aan de hoofdstad om de roadshows af te trappen. Een open uitnodiging aan iedereen die zich verbonden voelt met de high tech bedrijven van morgen leidde tot een tot de nok toe gevulde ballroom van Rockstart. Opvallend was de afwezigheid van de eigen startups van de accelerator.

Opkomst

Niet alleen de opkomst laat de drift zien dat men over StartupDelta wil nadenken. In een ultieme vorm van vrijheid bepaalde de aanwezigen zélf waar de OpenSpace over ging. De zeven sparsessies werden gevormd rond één leader die met een onderwerp aan kwam. Aan vrijwilligers geen gebrek. Direct schoven een veelvoud aan vrijwilligers hun eigen idee naar voren, wat de organisatie ertoe bewoog de zeven spaces naar tien uit te breiden.

skyline startupdelta

Resultaten? Een lijst aan prioriteiten.

Bekendheid creëeren

Wie kent Silicon Valley nou niet? Iedereen natuurlijk, in de wereld van de snelgroeiende bedrijven iedereen. Vraag het aan de gemiddelde 16-jarige die bezig is met Justin Bieber foto’s en zelfs deze kan iets vertellen over dit stukje Amerikaans grondgebied. Aan Neelie Kroes en consorten de taak om te kijken hoe Nederland óók zulke bekendheid krijgt. Bij voorkeur gecombineerd met een festival, SXSW-style.

Bereidwilligheid creëeren

Zowel vanuit de overheid als vanuit de internationals lopen startups tegen problemen aan. Of dit nu gaat over trage besluitvorming of geen plek om samen te komen. Aan StartupDelta de vraag om te kijken hoe niet alleen vanuit de startupwereld gekeken kan worden naar buiten, maar ook om te kijken hoe er van de andere kant naar binnen wordt gekeken.

Kennisdelen

Op het gebied van funding lijkt er een paradox te bestaan. Enerzijds wordt er hard geroepen dat er te weinig aanbod voor financiering is, anderzijds worden veel – al dan niet Europese – subsidies en potjes geld niet gebruikt. Daarbij komt dat over ‘nieuwe’ financieringsvormen als crowdfunding nog veel onduidelijkheid bestaat bij zowel de vrager als aanbieder. Bovendien wordt er op de nieuwe website een startup database gebouwd met contracten en formulieren die veel startups vroeger of later nodig heeft.

Morgen alles anders?

Wanneer de zes bijeenkomsten geweest zijn komt er, aldus de organisatie, een eerste overzicht van wat ze nu precies gaan doen. Hoe hieraan invulling wordt gegeven, blijft vooralsnog afwachten en kijken. Voor wie gekomen was om te kijken wat StartupDelta nu precies gaat doen en wat we er van moeten vinden, gaat met een hoop vragen terug naar huis.

StartupDelta presentatie 14 en 15 Jan

Have something to say?! Feel free to comment!