Yooth wil startups begeleiden in hun groei

Yooth wil startups begeleiden in hun groei

This article will take you 3 minute(s) to read

Een startup met een goed idee en een matig team is gedoemd te mislukken – een startup met een matig idee en een goed team, dat kan nog wat worden. Het is een uitspraak die Danny van Rijn, mede-oprichter van teamprocesbegeleider Yooth, vaak voorbij hoort komen. Volgens van Rijn zijn snelgroeiende startups veel te klein om een HR-afdeling op te zetten, terwijl de voordelen van goed humanresourcemanagement ontzettend groot zijn.

Stroomversnelling

Want als een startup in een stroomversnelling van succes terechtkomt, krijg je te maken met nieuw verantwoordelijkheden, belangrijke keuzes en een flinke dosis spanning. Wie gaat wat doen binnen het team, en wie kan dat als beste? Hoe neem je nieuwe mensen aan en op basis van welke kwaliteiten? Hoe ga je goed om met stress?

Yooth (1)

Procesbegeleiding

Danny van Rijn studeerde Toegepaste Psychologie en zag dat er bij snelgroeiende veel behoefte was aan kwalitatieve procesbegeleiding. Want volgens hem ligt mislukking niet zo zeer aan een slechte planning of het idee, maar dat er binnen het team dingen misgaan.

“Dat kan eigenlijk van alles zijn,” aldus Van Rijn. “Als je een klein team hebt van vier mensen en drie daarvan zichzelf als een leider zien, dan gaat de samenwerking moeilijk worden. Hetzelfde geldt voor de omgekeerde situatie: een team dat louter bestaat uit volgers, zonder dat een iemand duidelijk het voortouw neemt.”

Totaalpakket

Yooth biedt een totaalpakket van verschillende HR-instrumenten om startups zo effectief mogelijk te begeleiden tijdens hun groeiproces. “We kijken bijvoorbeeld wie op basis van hun persoonlijkheidskenmerken het beste een bepaalde rol op zich kan nemen binnen het bedrijf, en we ontwikkelen functieprofielen voor nieuwe posities binnen het team waar we nieuwe werknemers ook op kunnen testen. Een ander onderdeel is de psychische begeleiding; coaching, burnoutpreventie, het omgaan met stress, veranderingen, et cetera.”

Van Rijn noemt dat soort begeleiding preventief en non-directief: het richt zich meer op de persoon, de leefomgeving en andere factoren – een zogenaamde holistische kijk op de persoon. “Maar coaching kan ook ingezet worden als iemand bijvoorbeeld directeur moet worden, een positie waar opeens een heel ander mindset en aanpak bij komt kijken. Dan zijn we veel minder preventief bezig.”

Fontys

Op dit moment voeren de oprichters van Yooth nog zelf de trainingen uit. Van Rijn: “Dat voelt op dit moment beter en persoonlijker. In de toekomst gaan we het anders aanpakken. We hebben met de Hogeschool Fontys afspraken gemaakt om stage- en afstudeerplekken te bieden voor studenten, en ook om pas afgestudeerden die nog geen baan hebben een plek te bieden waar ze aan de slag kunnen. Ook spelen we met de gedachte om uiteindelijk met zzp’ers of flexcontracten te werken. In ieder geval bieden we onze diensten aan in de vorm van een abonnement. Je betaalt immers liever voor een abonnement op basis van je behoeftes, dan dat je een aparte afdeling opzet en iemand fulltime moet aannemen.”

Have something to say?! Feel free to comment!