Zo haalde Kien het dubbele van zijn crowdfundgoal op Indiegogo

Zo haalde Kien het dubbele van zijn crowdfundgoal op Indiegogo

This article will take you 4 minute(s) to read

Een innovatief audiosysteem bedenken was de Franse en Nederlandse jongens van Kien op het lijf geschreven. Ze leerden de kneepjes van het vak bij high-end audiofabrikant Bang&Olufsen en hebben nu hun eigen, slimme draadloze set ontwikkeld. Maar een audiosysteem ontwikkelen in één ding, hoe krijg je het verkocht? Het doorslaande succes van de crowdfundcampagne op IndieGogo bewijst dat je dat ook wel aan Kien kunt overlaten. Wij spraken met mede-oprichter Jorn Ouborg over huidige en komende successen.

Slimme speakerset

Kien is een modulair, draadloos audiosysteem. Het bestaat uit een subwoofer en een serie losse speakers die allemaal met elkaar in verbinding staan. De vergelijking met Sonos’ systeem dringt zich op, maar Kien gaat verder waar Sonos ophoudt. De speakers werken via bluetooth met elke app die je maar kunt bedenken. Daarnaast zijn de speakers ook voorzien van een flinke accu. Een Kien-set kan daarom gebruikt worden zowel als 5.1 home-cinemasysteem, als multiroom audio-oplossing. En als je even de deur uit wilt, kun je ook gewoon een stuk Kien meenemen als Bluetooth-speaker met accuduur van 12 uur. Innovatief, en dat slaat aan.

Na vier dagen klaar

De IndieGogo campagne om de eerste serie Kien systemen te kunnen maken, sloeg aan. “Het doel van $50.000 dollar was al binnen vier dagen bereikt”, zegt Jorn Ouborg, co-founder en CCO van Kien. “Na het aflopen van de campagne kwamen er nog steeds nieuwe kopers bij, dus hebben we het maar verlengd. Het druppelt nu nog een beetje binnen.” De campagne is verlengd tot 14 juli. Inmiddels is er 195% van het oorspronkelijke fundinggoal binnen dankzij 280 backers.

Veel voorbereiding

Da crowfdfund-succes komt niet uit de lucht vallen, zo vertelt Ouborg. “Er ging bij ons heel veel voorbereiding aan vooraf. We hebben ons heel goed ingelezen en zijn vervolgens een database gaan samenstellen van mailadressen van mensen die geïnteresseerd zijn.” Via de website van Kien konden mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief, uiteraard door even hun mailadres achter te laten. “Een nieuwsbrief bleek niet voor iedereen interessant. Uiteindelijk hebben we aangeboden dat mensen zich konden inschrijven voor early bird korting. Dat ging een stuk sneller.”

Bij IndieGogo op de koffie

“Daarnaast is het heel belangrijk een goede persoonlijke relatie op te bouwen met het crowdplatform”, zegt Ouborg. Kien heeft er meerdere bekeken, maar had met IndieGogo de beste klik. Dat ze tijdens een tripje naar San Francisco voor een techbeurs ook even op de koffie gingen bij het crowdfundplatform, kon waarschijnlijk ook geen kwaad. “Waarschijnlijk is dat de reden dat toen we eenmaal live waren, we al snel werden gefeatured in de nieuwsbrief van IndieGogo. Die gaat uit naar een heel groot publiek dat ook nog eens heel bekend is met het idee van crowdfunden. Dat hielp behoorlijk.”

Geproduceerd door Jabil

Want een nog niet-bestaand stuk hardware backen is niet zonder risico’s. Keer op keer blijkt dat rijkelijke gefinancierde startups het toch niet voor elkaar krijgen om hun product in handen van backers te krijgen. Dat gaat Kien niet gebeuren. “We gaan de driehonderd bestelde speakers sowieso produceren en leveren. We hebben daarvoor contact met elektronicafabrikant Jabil. Die zijn heel flexibel in de te produceren aantallen.”

kien-speakers

Volgende stap voor Kien

Dat de speakerset er komt is belangrijk. Niet alleen om de verplichting naar backers na te komen, ook om de volgende stap mogelijk te maken voor Kien. Volgens Ouborg is het zeker voor audio-producten lastig om ze te verkopen, zonder dat je iets tastbaars hebt om te laten zien. Gelukkig hadden de founders B&O op het cv staan. Ouborg deed daar zijn afstudeerproject ten tijde dat mede-oprichter van Kien, Florent Gatin daar stage liep. Na hun periode bij B&O hadden ze nog wekelijks gesprekken via Skype om nieuwe ideeën aan elkaar voor te leggen. Het flexibele speakersysteem Kien bleef uiteindelijk hangen.

Verschillende investeerders

Maar met alleen een B&O-verleden kom je er niet. Om verder te komen, moet je uiteindelijk een goed product in handen van het publiek krijgen. Ouborg kijkt uit naar de volgende stap. “We zijn nu aan het praten met verschillende investeerders om te zorgen dat we Kien straks ook breder beschikbaar kunnen krijgen. En we moeten het team uitbreiden. Momenteel zijn we gewoon vier engineers. We kunnen toffe producten maken, maar hebben geen idee hoe we een merk in de markt moeten zetten.” Kien heeft nog tot begin 2016 de tijd om dat uit te vogelen, dan moeten de eerste speakersystemen geleverd worden.

Foto: Kien, met vlnr Sten Ouborg, Florent Gatin, Jorn Ouborg