Zo helpt startup Seepje zijn Nepalese leverancier weer op de been

Zo helpt startup Seepje zijn Nepalese leverancier weer op de been

This article will take you 4 minute(s) to read

De verwoestende aardbeving in Nepal, enkele weken terug, legt een compleet land in puin. Dat is verschrikkelijk voor de mensen die daar wonen en werken, en voor de mensen die hun leven of dat een dierbare zijn verloren. Maar de schok was door de hele wereld voelbaar. Wasmiddel-startup Seepje uit Den Haag kwam in één klap zonder leverancier te zitten. Wat doe je dan?

Nepalese wasnoten

De Haagse startup Seepje maakt momenteel furore met hun biologisch en fairtrade wasmiddel, gemaakt van Nepalese wasnoten. Maar de aardbeving in Nepal laat ook flinke scheuren in het fundament van deze startup achter. Seepje haalt zijn grondstoffen, de schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht, bij één leveranceri in Nepal vandaan. Maar kort nadat het eerste nieuws over de ramp in de media verschijnt, krijgen de jonge ondernemers achter Seepje, Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies, ook een kort bericht van hun Nepalese leverancier.

Geen schillen

De situatie is belabberd. Het gebied waarin hun leverancier Hari (foto boven) leeft is zwaar getroffen. Hij kan familieleden niet vinden en het gebouw van waaruit hij werkt is compleet verwoest. Over het lot van zijn werknemers is lange tijd weinig bekend. Een ramp voor Hari natuurlijk. Maar bij Seepje zaten ze ook even met de handen in het haar omdat het er ineens op leek dat ze geen grondstoffen meer zouden krijgen. Geen schillen uit Nepal, geen product.

Zakelijk niet handig

Jasper en Melvin kozen er bewust voor om zaken te doen met één leverancier, om de sociale impact op het bedrijf met 32 werknemers zo groot mogelijk te maken. Nobel, maar zakelijk niet handig. Maar je bent een sociale onderneming of niet. De ondernemers bleven dus niet lang met hun handen in het haar zitten. Een dag nadat ze het nieuws over de aardbeving ontvingen, stond hun inzamelingsactie ‘Wassen voor Nepal’ online. Van de aanschafprijs van wasmiddel gaat de helft naar hulp in Nepal, de andere helft is om de kosten voor Seepje deels te dekken. Ook is er de mogelijkheid om geld te doneren. De opbrengsten gaan volledig naar Nepal. Wat begon als spontante inzamelingsaktie is inmiddels uitgegroeid tot langdurige crowdfundcampagne waaraan inmiddels al bijna 1200 mensen hebben deelgenomen.

seepje-nepal

22.000 euro voor Nepal

“We hadden nooit verwacht zoveel leuke en positieve reacties te krijgen, en dus ook niet dat we zoveel geld zouden inzamelen”, reageert Japser. “In eerste instantie wilde we geld inzamelen voor noodhulp. Hiermee bereiken we alleen Hari en zijn community direct. Vandaar dat we geld over zullen houden voor een lange termijn traject waarbij we zijn onderneming, en wellicht nog wel anderen ook, op de been kunnen helpen.” De aktie heeft inmiddels bijna 36.000 euro opgeleverd, waarvan ruim 22.000 rechtstreeks is bestemd voor Nepal. Seepje zet het in perspectief: “Dat zijn zo’n 500 gemiddelde Nepalese maandsalarissen, in een gangbare situatie.”

Samenwerking met One to watch

Inmiddels komt er langzaam ook wat goed nieuws binnengedruppeld. Zo meldt Seepje op de site dat alle werknemers van Hari terecht zijn, en houden ze donateurs op de hoogte van hoe het geld besteedt wordt. In het gebied waar de schillen geoogst worden, wordt nu eten uitgedeeld en zijn een groot aantal tenten opgezet. Seepje is daarvoor een samenwerking aangegaan met hulporganisatie One to watch, die in Nepal al een sterk netwerk heeft en zelf al veel goederen doneert.

IJzeren voorraad

Maar hoe moet het verder met de Haagse startup, die nu zonder aanvoer van grondstoffen zit? Seepje wil niets weten van een nieuwe leverancier. Jasper: “Uiteraard houden we in Nederland een ijzeren voorraad aan van de Nepalese grondstoffen, aangezien de zending vanuit Nepal altijd moeilijk verloopt. We kunnen dus nog even vooruit.” In de tussentijd proberen ze Hari en zijn bedrijf zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. “We concentreren ons nu op het voorzien in noodhulp voor Hari, zijn werknemers, de bijbehorende families en mensen in oogstgebieden. We gaan ervoor zorgen dat Hari zo snel mogelijk weer op de been is zodat we de continuïteit van de Seepje producten kunnen waarborgen.”

Doneren kan nog, op de ‘wassen voor Nepal‘ pagina.