Zo maakt de veilige zoek-startup Wizenoze scholieren mediawijs

Zo maakt de veilige zoek-startup Wizenoze scholieren mediawijs

This article will take you 2 minute(s) to read

Een vliegende start voor jouwzoekmachine.nl, de kindvriendelijke zoekmachine van de Amsterdamse startup Wizenoze. Krap drie maanden na de lancering heeft 80% van de basisscholen jouwzoekmachine.nl al omarmd. “Dit is een ontzettend groot compliment en hét bewijs dat een zoekmachine voor kinderen heel hard nodig is”, zegt Diane Janknegt, founder van Wizenoze.

Kindvriendelijk

“Internet is voor kinderen als water uit de kraan. Ze zoeken al van jongs af aan online, maar door het enorme aanbod is het lastig de juiste informatie te vinden”, vertelt Janknegt. Daarom ontwikkelde Wizenoze speciale technologie die naar kindvriendelijke teksten op het internet speurt: “de technologie kan aan de hand van bijvoorbeeld woordgebruik of zinsconstructies, herkennen of een tekst geschikt is. Wij checken vervolgens handmatig of de tekst van een betrouwbare bron komt.” Zo krijgt een kind van 8 jaar meer plaatjes en een simpelere tekst te zien dan een kind van 12 jaar.

Revolutionair

De afgelopen drie maanden boekte Wizenoze beter resultaat dan verwacht. Eerst kreeg de Amsterdamse club €1,75 miljoen aan financiering van het Ministerie van Economische Zaken, vervolgens werd jouwzoekmachine.nl geadopteerd door de twee grootste Nederlandse aanbieders van leerlingenportalen (Heutink ICT en de Rolf Groep). “En dat terwijl onze technologie nog volop in ontwikkeling is. Dit is binnen het onderwijs redelijk revolutionair. Inmiddels hebben we ook de handen ineen geslagen met ANP en zijn we bezig met dagelijks kindernieuws. Voor de ontwikkeling van dat nieuws gebruikt ANP onze technologie.”

Content Editor

Onder kinderen zijn de meningen nog verdeeld. “De ene helft reageert enthousiast, de andere helft zegt liever gebruik te maken van Google. En dat snap ik goed. Enerzijds ziet de zoekmachine er nog een beetje ‘saai’ uit. Een bewuste keuze, de basis moet stevig zijn. Anderzijds is nog niet alle informatie in de zoekmachine vindbaar. Daarom hebben we de content editor in het leven geroepen. Auteurs kunnen met behulp van deze tool zelf kindvriendelijke informatie toevoegen.”

Verdienmodel

“We verkopen onze technologie aan bedrijven en implementeren onze kindvriendelijke zoekmachine in hun website. Kinderen kunnen met de zoekmachine binnen of buiten de website van het bedrijf zoeken. Dit hebben we onder andere voor de kindertelefoon gedaan, maar ook KPN werkt met behulp van onze technologie aan een app die kinderen toegang geeft tot geschikt internet. Daarnaast zijn we in gesprek met verschillende ziekenhuizen, je wil een kind namelijk niet op kanker laten googelen. Hier kan onze technologie een uitkomst bieden.”

Buitenland

“Deze week zijn we gestart met de ontwikkeling van de Engelse versie. Onder andere voor middelbare scholieren, maar de grote achterliggende gedachte is natuurlijk dat we naar het buitenland willen. Binnen een aantal maanden moet deze versie klaar zijn en wagen we de stap naar het buitenland.”

Leave a Reply

*