Zonnepanelendelen sleept een half miljoen euro financiering binnen

Zonnepanelendelen sleept een half miljoen euro financiering binnen

This article will take you 2 minute(s) to read

Het Nederlandse Zonnepanelendelen (WeShareSolar) houden wij hier scherp in de gaten als een van de veelbelovende groene energie-startups. Deze club uit de Rockstart Smart Energy-stal is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste Nederlandse crowdfundingplatform voor zonne-energie. Sinds de start heeft het platform met meer dan 1000 leden al 900.000 euro aan crowdfunding opgehaald. Dankzij een kapitaalinjectie van een half miljoen euro, van onder meer Stichting DOEN en ifund kan het platform nu versneld verder groeien, meldden oprichters Matthijs Olieman (foto rechts) en Sven Pluut.

Samen zonnepanelendelen

Elke Nederlander kan via Zonnepanelendelen investeren in zonne-energie. Dat kan al vanaf 25 euro en ook zonder zelf een geschikt dak te hebben. Op het platform stellen bedrijven en gemeenten hun lege daken en weilanden ter beschikking voor zonnepanelen. Dankzij het platform kunnen burgers op een eenvoudige manier mee investeren. In Europa is Zonnepanelendendelen het eerste platform dat zich specifiek op zonne-energie richt, vergelijkbaar met het Amerikaanse Solar Mosaic.

Successen

De eerste projecten zijn inmiddels succesvol gefinancierd. Zo zijn er met hulp van crowdfunding 1100 zonnepanelen op stadion Euroborg geïnstalleerd, worden een agrarische schuur en een middelbare school voorzien van een zonnedak en staat er op dit moment een project open van bijna 7000 zonnepanelen langs de A16 bij Breda. Laatstgenoemde project ‘de ZonneWIJde’ is een burgerinitiatief van inwoners uit Breda.

De grootste zonne-energiecentrale van Europa

De nieuwe projecten zijn een toonbeeld van een brede beweging in Nederland waarin mensen samen werken om duurzame energieproductie te bevorderen. Oprichter van ZonnepanelenDelen Sven Pluut: “Er is een groeiend aantal burgers en gebouweigenaren die graag zonne-energie projecten willen realiseren. Ons platform helpt ze hierbij en organiseert de financiering via crowdfunding. Ook zorgen we gedurende de looptijd van een project voor de administratie en geven we de leden inzicht in de hoeveelheid opgewekte energie”.

Financiering

De financiering, naar verluidt een half miljoen euro, is afkomstig van ifund, Stichting DOEN en een private investeerder. Alexander van der Have, programmamanager van Stichting DOEN: “Wij investeren in Zonnepanelendelen, omdat zij ervoor zorgen dat duurzame energie voor iedereen toegankelijk wordt. Particulieren, maar ook burgers die samen een energiecoöperatie opzetten of pandbewoners die zich verenigen kunnen via het platform bijdragen aan de financiering en realisatie van lokale duurzame zonne-energie projecten. Juist de decentrale aanpak van het platform werkt goed.”

Groen en sociaal

Stichting DOEN ondersteunt groene, sociale en creatieve initiatieven van ondernemende mensen die risico’s durven nemen om hun vaak baanbrekende ideeën tot leven te brengen en daarmee anderen te inspireren. Ifund stimuleert de transitie naar een duurzame samenleving, waarin mensen op een regionale schaal hernieuwbare energie opwekken, biologisch voedsel produceren en toegang hebben tot schoon water.