Amsterdam krijgt crowdsourced IoT-netwerk, rest van de wereld volgt snel

Amsterdam krijgt crowdsourced IoT-netwerk, rest van de wereld volgt snel

This article will take you 4 minute(s) to read

Het Internet of Things komt naar Amsterdam. De hoofdstad heeft vanaf 21 augustus door de hele stad een netwerk om ‘dingen’ met het internet te verbinden. Het draadloze en gratis te gebruiken IoT netwerk is geen initiatief van een groot bedrijf of van de gemeente, maar is in enkele weken via crowdsourcing opgezet door non-profit organisatie The Things Network.

The Things Network

Het doel van het netwerk is dat fysieke objecten in de stad worden voorzien van sensoren, om ze vervolgens met de wereld te laten communiceren via het netwerk van The Things Network. Er zijn al een aantal bedrijven en startups in de stad die meedoen. Zo zal Trakkies de gps-mogelijkheden in van het netwerk gebruiken om kwijtgeraakte spullen sneller terug te vinden. En booteigenaren kunnen sneller bij HoosjeBootje terecht. Door het aanbrengen van sensoren kunnen boten een seintje geven als ze vollopen, waarna HoosjeBootje er met een druk op de knop op afgestuurd kan worden om de boel weer droog te maken.

Voordelen van crowdsourcen

Grote man achter The Things Network is Wienke Giezeman, die onder meer co-founder van het inmiddels gestopte WappZapp was. Het crowdsourcen van een IoT-netwerk in de hele stad bood flink wat voordelen, zo legt hij uit. “Als we de taak van het bouwen van een draadloos data netwerk alleen overlaten aan grote telecom bedrijven krijg je al snel te maken met abonnementsmodellen, wat naar mijn inziens 99 procent van alle leuke toepassingen uitsluit. Aangezien de investering niet hoog is, zijn wij voorstander van een model waarbij de gebruikers investeren in het netwerk zodat vervolgens iedereen er gratis en vrij gebruik van kan maken.”

LoraWAN technologie

Dat een netwerk door de hele stad niet veel kost, komt door een nieuwe technologie. Long range wide area network zenders, ofwel LoraWAN, zijn nog maar enkele maanden op de markt. De zenders hebben anders dan LTE of 3G geen mobiel abonnement nodig en reiken vele malen verder dan WiFi: tot maximaal 10 kilometer. Ondanks dat zijn ze zuinig genoeg om 3 jaar lang met een batterij te doen. Giezeman: “In twee weken hebben tien bedrijven en particulieren op de juiste plekken in Amsterdam zich aangeboden om een zendmast van 1200 euro te kopen en te hosten. Hiermee realiseren we een dekkend netwerk in Amsterdam.”

Bedrijven en startups doen al mee

Een hele serie Amsterdamse bedrijven hebben zich al aangesloten bij The Things Network. The Next Web, Rockstart, Boven de Balie, De Waag, KPMG, Peerby, KPMG, WeShareSolar, Trakkies, HoosjeBootje, Disrupted.vc, Deloitte, Havenbedrijf Amsterdam, Beurs van Berlage, The Smiths en A-Lab helpen allemaal om het ‘dingen-netwerk’ op poten te krijgen. Naast Trakkies en HoosjeBootje hebben zich al andere startups aangemeld met toffe plannen. Zo wil Peerby het netwerk gebruiken om geleende spullen van hun leden te volgen. IWantToRideMyBicycle’s slimme fietssloten maken gebruik van het netwerk om fietsen in Amsterdam terug te vinden.

the-things-network-dekking

Eigen gateway via Kickstarter

Iedereen die geïnteresseerd is kan bijdragen aan het netwerk om het sterker of wijder verspreid te maken. In de eerste instantie kan dat door bestaande gateways te kopen van fabrikanten Kerlink of Multi-Tech. Die zijn met een prijskaartje van respectievelijk €1500 en €1000 alleen niet bepaald goedkoop. Daarom biedt The Things Network ook een eigen gateway aan, die binnenkort via Kickstarter is te pre-orderen. Deze gateway kost €200 euro en heeft een bereik van 5 kilometer, waardoor iedereen zijn eigen smart city kan opzetten. Rijk zullen ze er bij The Things Network niet van worden: alle ontwerpen en source codes worden gedeeld. Giezeman: “Het beste wat ons kan overkomen, is dat een andere fabrikant gebruik maakt van onze open source ontwerpen en zo onze gateway van 200 euro uit de markt concurreert.”

Werelddekking binnen één jaar

Giezeman is niet alleen op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren aan het netwerk. Ook ontwikkelaars die mee helpen aan hun open source projecten zijn van harte welkom. Tevens is The Things Network op zoek naar mensen die helpen met het opzetten van eenzelfde netwerk in andere landen. Want The Things Network is ambitieus. “Amsterdam is slechts het begin. We hebben hard gewerkt om te bewijzen dat de bouw van een menigte-sourced netwerk in een korte tijd mogelijk is. Na vandaag ligt al onze focus op het leveren van wereldwijde dekking”, zegt Giezeman. De wens is dat het gratis datanetwerk voor IoT al binnen een jaar de wereld bedekt. Dat klinkt compleet onhaalbaar. Tot je bedenkt dat het idee voor een netwerk dat Amsterdam volledig bedekt ook nog maar zes weken geleden ontstond. Het kan snel gaan.

Leave a Reply

*