TNW Index is nu een wereldwijde startup-database

TNW Index is nu een wereldwijde startup-database

This article will take you 3 minute(s) to read

Wie graag op de hoogte blijft van de staat van de tech- en startup-wereld, kan terecht bij een groot aantal verschillende media of zelf een RSS-reader tot de rand toe vullen. Maar de van oorsprong Amsterdamse techblog The Next Web wil het beter gaan doen. Vandaag lanceren zij hun slimme startup-database, Index.co.

Index.co achter het slot vandaan

Index werd eerder dit jaar al gepresenteerd maar komt nu uit de gesloten beta fase. Toegang kreeg je tot voor kort alleen als je zei dat je in Nederland zat én een invite had. In totaal hebben zo’m 7000 leden 4 maanden lang proef gedraaid. vanaf nu kan iedereen toegang krijgen. Via Index kan iedereen zelf zijn tech en startupnieuws samenstellen.

Publieke data mediabedrijven

Patrick de Laive die bij TNW verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Index, legt het uit: “Index indexeert publieke data van honderden A-list mediabedrijven en door middel van language learning technologie en algoritmen filteren we datapunten uit content. Hierdoor wordt het makkelijk om bij te houden wat er in tech gebeurt en vind je de juiste artikelen in één keer. Men kan zelf bedrijven volgen, maar ook in een keer alle tech-bedrijven uit een stad of een sector volgen. Index houdt jou vervolgens up to date als er iets gebeurt wat voor jou interessant is.”

Brede doelgroep

Index is ontstaan uit een lang gekoesterde wens van TheNextWeb redacteuren om alle informatie over tech-startups te verenigen om uit deze berg data nieuwe verhaalideeën te kunnen putten. Maar waarom zou je zoiets dan niet voor iedereen beschikbaar maken? TNW richt zich met Index dan ook op iedereen die geïnteresseerd is: van journalisten tot founders en investeerders tot mensen die gewoon graag op de hoogte blijven.

index-screenshot

Index vs. FuelUp en CrunchBase

Daarmee verschilt het essentieel van concurrenten zoals bijvoorbeeld FuelUp en CrunchBase. De Laive: “Index heeft een duidelijk community aspect wat je bij andere partijen niet ziet. Doordat Index gratis is is het toegankelijk voor iedereen, die traffic zorgt ervoor dat startups hun profiel claimen en up to date houden.”

Onafhankelijk en uit eigen keuken

Verder maakt Index alleen gebruik van eigen data, zegt de Laive. “De meeste partijen gebruiken -verouderde- CrunchBase data . De database van Index is self-learning en niet gebouwd op een andere API of datasource. Hierdoor is Index flexibel en onafhankelijk.” TNW heeft wel bij Crunchbase aangeklopt voor hun data, maar tevergeefs: “Ze maken gebruik van een licentie model waarbij je een abonnement op hun API kan afsluiten. Mits ze jouw geld aannemen dan. In ons geval wilden ze niet dat wij klant werden en dat betekende dat wij vanaf het begin eigen technologie moesten maken om zelf de data te sourcen. Dat heeft een paar maanden vertraging gekost, maar zorgt er wel voor dat we en relevante data hebben en niet afhankelijk zijn van een derde partij.”

Gratis en (wellicht) freemium

Index is momenteel gratis te gebruiken voor iedereen die zich inschrijft. En dat blijft het ook, belooft De Laive. “We zullen in de toekomst wel nog een freemium model introduceren maar die zal qua prijspijl niet in de buurt komen van bijvoorbeeld Fuelup.” Deze dienst rekent $287 abonnementsgeld per maand, waarmee het zich duidelijk op de pro’s richt. Index.co is overigen volgens de Laive nog lang niet af. Er komen in de toekomst nog verschillende functies en community-functies bij.

(Disclosure: Silicon Canals is een van de bronnen in TNW Index)

Leave a Reply

*