Welke baanbrekende Nederlandse startup wordt ING Starter van het Jaar? [ADV]

Welke baanbrekende Nederlandse startup wordt ING Starter van het Jaar? [ADV]

This article will take you 4 minute(s) to read

George Orwells 1984 is kinderspel naast de Homey van de Nederlandse startup Athom. De Homey noemt zichzelf een Personal Assistant, maar dan digitaal. Het zeurderige toontje van je wekker weet dit apparaat op te vangen door tegelijkertijd je koffiezetapparaat aan te zetten. En wie wil nu geen verse koffiewalmen bij het wakker worden? Nog geen zin om je bed uit te komen maar wel de lampen aan te zetten? De Homey is spraakgestuurd, dus je kunt gewoon tegen de lampen zeggen dat ze aan moeten gaan. En ze luisteren nog ook.

De Homey is naast Blendle, NuvoClean en Clubkit genomineerd voor ING Starter van het Jaar 2014. Deze week kun je nog een stem uitbrengen op jouw favoriete startup. De vier genomineerde voor de ING Starter van het jaar 2014 zijn door een jury geselecteerd uit 90 aanmeldingen. De vier bedrijven voldoen, volgens een woordvoerder van de jury, allemaal aan de eisen om te kunnen winnen. “Ze hebben een goed bedrijfsplan liggen, zijn toekomst bestendig omdat ze flexibel kunnen inspringen op veranderende omstandigheden en spreken tot de verbeelding.”

Prijzenpakket

De winnaar krijgt een prijzenpakket, gevuld met een iPad Air 2, een VIP-dag op de week van de ondernemers en een collegereeks op het Erasmus voor Entrepreneurship. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, vorig jaar ging de eer naar verhuurbedrijf-vergelijker huren.nl.

Ouderwetse krant, maar dan digitaalSchermafbeelding 2015-01-01 om 10.39.28

Nadat de lampen aan zijn gegaan en de koffie op tafel staat is de volgende genomineerde aanzet. De ouderwetse krant met een bakje koffie, alleen dan digitaal. Blendle is één van de startups in Nederland die het afgelopen jaar het meeste aandacht heeft gekregen met zijn lancering. Niet langer door de pagina’s van die éne krant lezen, maar door de pagina’s van alle couranten scrollen. Bij Itunes voor de kranten Blendle zijn veel Nederlandse dagbladen en tijdschriften te lezen. En je betaalt alleen voor het artikel dat je ook écht leest, ruwweg 20 tot 50 cent per artikel. Valt het tegen of per ongeluk het verkeerde artikel aan geklikt? Dan kun je je geld gelijk weer terug krijgen.

Concurrentie van Nuvoclean en Clubkit

Blendle en Homey hebben concurrentie van NuvoClean en Clubkit. De meeste sportverenigingen in Nederland hebben wel een commissie die zich bezig houdt met het binnenhalen van de sponsoring. Clubkit is een app die niet alleen deze selecte groep mensen ermee bezig wil laten zijn, maar de hele vereniging.

Sponsor Ballen Programmaclubkit

Een vereniging kan kiezen voor verschillende programma’s. Bij het Sponsor Ballen Programma krijgt iedereen bijvoorbeeld een poppetje. Hoe meer sponsors er worden binnengehaald, hoe meer kleren je online-tegenhanger aan mag trekken. Klinkt een beetje banaal, maar je krijgt de avatars van je teamgenoten ook te zien zodat je met elkaar kan strijden wie de meeste kleren voor zijn poppetje weet binnen te halen. Een online-uitvoering van de “wie heeft de meeste kinderpostzegels verkocht” in groep 8 dus. En de kosten? Over het opgehaalde geld wordt een deel afgedragen aan Clubkit.

Probiotica

Nuvoclean, de laatste genomineerde, produceert milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op basis van probiotica. “Dat zijn de bacteriën die je kent van Yakult en die drankjes”, aldus salesmanager Danny Liedorp, “in plaats van alle slechte bacteriën dood te maken zorgt ons schoonmaakmiddel ervoor dat de goede bacteriën kunnen overheersen”.

Resistent voor antibiotica

Juist het doodmaken van alle slechte bacteriën is volgens hem een slechte aangelegenheid. Liedorp: “Over verschillende generaties heen worden bacteriën resistent voor antibiotica, bij probiotica heb je dat risico niet.” Schadelijke stoffen zitten in zijn chemische schoonmaakmiddelen dan ook niet, maar of het ook in de buurt van kinderen opgeslagen kan worden? “Dat zou ik nooit doen. Maar er zit niets giftigs in, daardoor mogen jongeren van onder de 18 er bijvoorbeeld ook mee werken.”

Stemmen!

Tot 6 januari kun je nog je stem uitbrengen op de ING Starter van 2014 van jouw keuze. Heb jij een andere startup die je onderscheidend vindt? Leg dan in de comments uit waarom juist dit bedrijf het verschil heeft gemaakt in 2014.

Leave a Reply

*