Vijf magische PR-trucs voor early stage startups

Vijf magische PR-trucs voor early stage startups

This article will take you 4 minute(s) to read

Je hebt hard gewerkt aan je startup en dan is het moment daar: je wilt de hele wereld laten weten dat je ground-breaking, innovative startup die de wereld transparanter, simpeler en eenvoudiger laat [insert werkwoord] live is gegaan. Een beetje, zoniet een heleboel, persaandacht zou dan heel fijn zijn. Maar hoe doe je dat nou, PR voor startups? Vijf magische PR-trucs voor early stage startups om je nieuws te laten landen in de pers.

Lezing PR voor startups

Tijdens de Webwinkelvakdagen gaf ik een lezing over het edele vak PR voor startups dat ik al 6 jaar beoefen. Voor elke startup zitten hier interessante learnings bij. Deze belangrijke lessen hoe je zo goed mogelijk je PR-campagne kunt laten slagen, deel ik hieronder.

1) Maak het persoonlijk

Journalisten en bloggers krijgen dagelijks tientallen, zoniet honderden persbericht binnen. Op redactie-mailadressen kunnen het er weleens duizenden zijn. Stuur dus je persbericht vanuit een persoon, naar een persoon. Achterhaal dus welke journalist over je vakgebied schrijft en geïnteresseerd zou kunnen zijn in je startup. Stuur een persoonlijke pitch, of nog beter, bel hem of haar op. Stuur in geen geval een e-mailbom in bcc alleen maar naar honderd miljoen redactie-adressen. Dat is schieten met hagel.

2) Publiceer het online

Als je wilt dat de kans klein is dat je persbericht de krant haalt of in een blogpost terecht komt, doe dan het volgende: stuur een pdf mee als attachement. Als Word gaat nog, maar er zijn betere oplossingen. Publiceer bijvoorbeeld je persbericht online via pr.co, smart.pr, PRDesq of Perspagina.nl. Via deze tools kun je ook het persbericht versturen, dus dat komt goed uit. Het grote voordeel is dat je er ook allerlei extra materiaal aan kunt toevoegen, zoals quotes, links, afbeeldingen, video en zelfs audio. Bovendien komt het professioneel over. Maar een blog kan ook goed werken, zo kondigden de startups Wappzapp, Toogethr en VanChefs hun slechte nieuws vorig jaar aan in een blogje.

3) Beeld, beeld, beeld

Hadden we al gezegd dat als je je persbericht online publiceert, je daar afbeeldingen bij kunt voegen? Ja dus. Doe dat dus ook. Belangrijkste is een goede teamfoto. Huur daar dan ook een pro voor in. Het zorgt voor een hogere kans op plaatsing, veel titels hebben geen tijd of budget om foto’s te laten maken. En het ziet er bij online publicaties ook veel beter uit. Bij Silicon Canals stellen we een teamfoto zelfs verplicht. Stuur ook screenshots mee (bewerk ze als het om een app gaat) en/of een coverfoto. Des te professioneler en duidelijker het design, des te betrouwbaarder het overkomt op de pers.

4) Even laten weten

Laat de pers vooraf weten dat het nieuws eraan komt. Dat kan op drie manieren. Je geeft ze (wederom) persoonlijk een heads-up dat er nieuws zit aan te komen, waarbij je alvast een tipje van de sluier oplicht. Zorg wel dat er niet teveel tijd tussen beide momenten zit. Of je stuur het persbericht een (paar) dagen vooraf onder embargo. Let wel dat een embargo niet eenzijdig opgelegd kan worden. Doe dit dan alleen met goede persrelaties of spreek het vooraf af tijdens de heads-up. Nog een optie is het geven van een preview. Dat kan uiteraard door ze persoonlijk uit te nodigen of een online preview te geven.

5) Secret Sauce

Wat is er nu zo bijzonder aan je startup? Journalisten zoeken naar meer informatie dan alleen maar een interessant product. Wat is je geheim? De (hoogte van) een investering werkt altijd als nieuwsitem, hoe hoger het bedrag des te interessanter. Let wel: de treshold komt steeds hoger te liggen. Een half miljoen is al bijna niet interessant meer. Wie zijn je partners? Heb je grote namen als klant weten binnen te halen, of je product ontwikkelt met een grote corporate. Welke mijlpaal heb je bereikt? 100.000 gebruikers, zoals Blendle? Of 1 miljoen euro aan verwerkte schades, zoals Fixico? Vermeld dat. Wat is er bijzonder aan je team? Bekende ondernemers, eerder iets gelanceerd?

Pakket PR voor startups

Voor wie meer power wil en het niet zelf aandurft, heeft Proudly Represents een speciaal PR pakket voor startups samengesteld. Handig als je je startup wilt lanceren of een fundingronde wilt aankondigen, bijvoorbeeld. Meer weten? Stuur een mailtje.

Name
E-mail
Website
Comment
Captcha

Send contact form

Disclosure: Proudly Represents is eigendom van Proudly Media, tevens uitgever van Silicon Canals. Image: Bart/Flickr/CC 2.0

Leave a Reply

*